Boeijend Ondernemen | ondernemingscoach

Actuele vragen van werkgevers

×
Ga terug naar het overzicht

Actuele vragen van werkgevers

Het coronavirus maakt dat werkgevers nu met onverwachte vragen komen te zitten. Bijvoorbeeld op het gebied van vakantiedagen, reiskosten en urencontracten. Ik laat mijzelf elke dag via speciale webinars bijpraten door experts op arbeidsjuridisch gebied en deel de antwoorden graag met u.

Vakantiedagen

Mogen de al eerder aangevraagde en goedgekeurde vakantiedagen van medewerkers die in deze periode door het coronavirus niet op vakantie kunnen, worden teruggedraaid, dus krijgen ze hun vakantiedagen terug? Antwoord: nee, dat hoef je als werkgever niet te doen. Eerder gemaakte afspraken over vakantiedagen zijn bindend.

Reiskosten

Medewerkers die in deze periode thuis gaan werken, maken geen woon-werk reiskosten meer. Moet de werkgever dan de gebruikelijke reiskostenvergoeding laten doorlopen? Antwoord: nee, dat hoeft in principe niet. Kijk voor de zekerheid even de cao na, maar het is niet meer dan redelijk dat je reiskosten kunt stopzetten.

Min-max urencontracten

Met name in de horeca gelden, naast vaste contracten, ook vaak min-max urencontracten. Nu de horeca gesloten is zit je als werkgever wel met doorlopende vaste personeelskosten. Hoe moet je als werkgever omgaan met de min-max urencontracten? Antwoord: Voor de personeelsleden met min- max urencontracten is geen regel afgesproken. Hierbij geldt dat het raadzaam is om met je personeel in gesprek te gaan. Een oplossing kan zijn om die medewerkers nu op het minimaal aantal uren te zetten en af te spreken dat zij als de crisis voorbij is voor het maximaal aantal uren kunnen worden ingezet.

Op mijn Facebook en LinkedIn hou ik dagelijks de vragen en antwoorden voor u bij.

Ga terug naar het overzicht

Greep uit mijn klanten

Logo SAB
Logo IF Technology
Logo Hekkelman
Logo Gelderse Sport Federatie
Logo zilliz
Logo Melis Logistics
Logo CONFED
Logo Cascando